Varför lyckades WoW

Massive Multiplayer Online Games är officiellt någonting som alla som spelar datorspel känner till. En genre som växte fram för tjugo år sedan har idag blivit ett av de mest populära sätten att spela på sedan Blizzard introducerade världen till World of Warcraft. Idag spelar drygt tio miljoner spelare World of Warcraft. Vi alla vet att World of Warcraft slog igenom idag. Vad vi kanske inte vet är varför just WoW lyckades bli så pass stort som det blev. Och ett spel som tycks fortsätta växa år efter år. Det kommer vi att diskutera i den här artikeln.

` Varför lyckades WoW

Varför lyckades WoW?

Så varför WoW? Varför Wow när inga andra spel lyckades. Det finns inget enkelt svar till den här frågan. Men det finns flera faktorer som spelar in när man försöker att redogöra för varför det blev så pass stort. Samtidigt fanns och finns det så många andra spel som man kan välja att spela, som spelare trots det väljer att återigen förnya sina prenumerationer för WoW varje månad. Men om man ska försöka bryta ner det enkelt så handlar det om underhållning. Och det här är inte bara något luddigt formulerat kring det. Utan det handlar om att ha roligt. WoW var ett av de första MMORPG-spelen där man hade möjlighet att ha roligt på en gång. MMORPG-spel brukade vara något för de som var riktigt nördiga. De som kunde spendera hundratals timmar utan att egentligen få någonting från det. Men i WoW kan du logga in och redan efter en minut har du ditt första uppdrag och känslan av att du är på väg någonstans faller in. Ytterligare nån minut efter det är du med i din första strid. Allt det gör att designen kring WoW känns enkel, tydlig och förklarad på ett sätt som alla förstår – redan från början.  

Det är nybörjarvänligt

Det finns helt enkelt ingen jobbig gräns som man måste passera innan man riktigt förstår spelet så även om man är en total nybörjare så kan man hoppa in och börja ha kul på en gång. Och även om det finns svårare bossar och innehåll i spelet som kräver en större skicklighet så är det ingen som förväntar sig att man ska kunna det från början. Utan resan till att bli högsta nivå i spelet för att sedan ta itu med allt det svåra, ja, det är under den resan som man lär sig. Men fortfarande har roligt.

Det är nybörjarvänligt

Det handlar om gemenskapen

Samtidigt handlar det i stor del om gemenskapen. Du spelar aldrig själv, och du stöter alltid på spelare som är på samma resa som dig under spelets gång. Även när du är på högsta nivå handlar det i allra högsta grad om samarbete och koordination. Att man ska kunna sin klass så pass väl att man tillsammans med andra spelare kan maximera varandra för att komma så långt som möjligt. Så den sociala aspekten i spelet är någonting som inte går att skjuta under stolen. Lägg sedan till en spännande historia och en känsla av gemenskap så har du ett recept på någonting som attraherar miljontals spelare världen över.  

Categories: Spel