Vad är virtual reality egentligen?

Vad är virtual reality egentligen?

Virtual reality eller ”VR” som det kallas är en speciell datateknik, där man går in i datorns värld, men det känns som om det vore på riktigt. Datatekniken har kommit så långt i utvecklingen så att med VR är det svårt att avgöra skillnaden. Många dataspel baseras på VR och detta för att det ska kännas verkligt när man spelar.

Man kan också utöva olika sporter med VR så att det känns som att man är på en golfbana exempelvis. Det finns givetvis fler sporter så som fotboll, tennis och basket och många fler. Översatt till svenska blir det virtuell verklighet och det är precis det VR är. Med virtual reality ska man alltså kunna uppleva händelser i en datavärld, men det ska kännas verkligt. VR är skapat för att lura sina sinnen och kunna uppleva händelser som egentligen inte är verkliga. VR har egentligen funnits sedan år 1962, men det är först nu det verkligen har uppmärksammats och utvecklats.

VR-headset

VR-headset

Det första huvudburna VR-headsetet kom år 1968, alltså väldigt tätt inpå när det först började pratas om VR och dess teknik. Sedan dess har det utvecklats och idag går det att köpa i många varianter, färger och prisklasser. Man kopplar helt enkelt ihop sin mobil med VR-headsetet och kör i gång. Man kan välja mellan till exempel att spela spel eller titta på film och få en helt annan upplevelse än om man tittar direkt på mobilen. VR-headset finns att köpa till både dator och spelkonsoler, samt löst till sin egen mobil. Att spela spel med ett VR-headset gör att man får en helt annan upplevelse. Det känns som att man själv är i spelet, vilket gör att det känns verkligt. Det är också det som är syftet med VR, just att man ska känna att man får uppleva händelsen i verkligheten.

Framtidens VR

VR har som ovan nämnts spridits markant och har kommit till världen för att stanna. Utvecklare försöker hela tiden utveckla VR mer och framtiden för VR ser ljus ut. Med VR ska man inte bara kunna spela och titta på film. Man ska även kunna uppleva platser som man annars har svårt att ta sig till. Med VR ska detta kunna vara möjligt och man ska känna som att man vore där. Med VR-teknik kommer världen kunna uppleva saker och händelser som om det vore verklighet. Tanken med VR är att man ska kunna öppna upp nya världar för att få en bredare syn på allting. Man kan tro att VR är endast har med spel att göra, men så är inte fallet. Utan det man vill åstadkomma med VR är att man ska kunna se världen och uppleva den på ett annat sätt. Det är allt fler företag som börjar använda sig av VR och detta för att kunna förbättra sina organisationer. Det används till exempel av arkitekter, mäklare och astronauter. Förhoppningen är att det också ska kunna användas i skolor för att ge barnen en roligare upplevelse att lära sig saker.

Categories: Spel