Största speltillverkare

Spelbranschen är idag en av väldens mest profitabla branscher där man bara i Sverige omsätter ofattbara 17 miljarder kronor.

Spel via mobil, konsol eller PC/Mac är idag tillgängligt för dem flesta i västvärlden och användarna bara ökar. Denna artikel kommer handla om de största speltillverkarna i världen och några av dem är faktiskt svenska.

Nintendo 8-bit blev den första folkhemskonsolen

Idag finns det en hel del speltillverkare som man hittar främst i Europa men naturligtvis USA. Att svenska speltillverkare är bland dem ledande är ju naturligtvis roligt. Dice är ett svenskt företag som har skapat flera internationella succéer som exempelvis Medal Of Honor, Battlefield och Star Wars Battlefront. DICE grundades redan 1992 i Växjö under annat namn men 1993 byter man namn till DICE och man flyttar sitt kontor till Göteborg där bolaget börjar växa ordentligt. DICE ägs sedan 2006 av världens kanske största speltillverkare, Electronic Arts (EA), och 2018 omsatte man ca 2 miljarder kronor och man har ca 740 anställda. Tillverkar spel till i princip alla konsoler.

När Electronic Arts redan är på tråden kan man titta lite närmare på just det bolaget. EA rundades 1982 i USA och har skapat flera av världens mest populära spel genom tiderna som exempelvis The Sims, Need for Speed, Harry Potter samt många andra. Företaget har sitt huvudkontor i Kalifornien men har filialer över hela världen och man har ca 10 000 anställda och omsätter ca 5 miljarder dollar vilket gör det till en av världens största speltillverkare Precis som DICE så tillverkar EA spel till alla konsoler och mobiler.

Rockstar Games är en annan amerikansk speltillverkare som har tillverkat några av väldens mest kända spel. Dem har bl.a. skapat Red Dead Redemption och deras absolut största framgång är Grand Theft Auto eller GTA som finns i en rad olika serier. Bara spelet GTA          V sålde i otroliga 110 miljoner exemplar vilket är bland dem mest sålda spelen någonsin. Bolaget grundades 1998 och har sitt huvudkontor i new York och har över 2000 anställda. Valve Corporation eller oftast bara Valve är ett annat amerikansks storföretag inom spel. Företaget grundades 1996 och har skapat några av tidernas mest spelade spel som Half-Life, Steam och det nästan legendariska Counter Strike. Idag är bolaget ett av dem mest respekterade inom branschen och omsätter ca 2,5 miljarder dollar och har närmare 400 anställda.

Activision Blizzard är ett amerikanskt spelföretag som enligt dem själva och många andra är världens största spelföretag och det företag som skar mest vinst. Detta efter att Activision sammanslog med ett annat stort företag, Vivendi Games som kom då att bli denna jätte inom spelindustrin. Activision har i egen regi skapat succéerna Call of Duty, Guitar Hero och många fler medan Vivendi Games har skapat Warcraft, StarCraft och Diablo där båda bolagen har alltså skapat några av historiens mest sålda spel genom tiderna. Det gemensamma bolat har idag över 10 000 anställda och huvudkontoret hittar man i Kalifornien och bolaget omsatte över 7 miljarder dollar år 2017 vilket gör det till en av, om inte världens största speltillverkare.

Categories: Spel