Spelet The Sims 3

Få datorspel har uppnått en sådan succé som The Sims. Den första varianten kom redan år 2000 och det blev genast populärt bland spelare i alla åldrar. Skaparen bakom succén var Will Wright, och hans vision var först att ta fram ett datorspel som påminde om ett slags ”elektroniskt dockskåp”. Med tiden utvecklades idén och The sims var fött.

Spelet där man själv väljer vad som ska hända

The Sims är ett datorspel där man själv har möjlighet att styra alla händelser och hur simmarnas liv ska se ut. Idén med ett spel där man kan bestämma över andra människors liv på sättet som man kan göra i The Sims var något banbrytande, som ingen hade upplevt tidigare i ett spel. Åtminstone inte på den här nivån. Det är också en av anledningarna till att The Sims har blivit så älskat världen över.

Med åren har det kommit flera uppföljare och den tredje varianten, The Sims 3, släpptes år 2009. Redan 7 dagar efter spelsläppet så hade det sålt i mer än en miljon exemplar, och nominerades dessutom till bästa Tv-spel av ”Teenage choice Award”. The Sims 3 finns att köpa i två olika varianter, den ena innehåller endast själva spelet, medan den andra varianten, ”collectors edition” även innehåller lite extra föremål som nya bilmodeller.

Spelet The Sims 3
Spelet The Sims 3

Skillnader mellan The Sims 2 och The Sims 3

Trots att The Sims 2 och The Sims 3 kan lika varandra vid en första anblick, så finns det mycket som skiljer dem åt. En stor skillnad är att trean gör så att man kan röra sig friare i sin omgivning. Det har att göra med att spelet inte längre behöver ladda när man vill skifta miljö genom att till exempel byta grannskap. Det ger en mycket smidigare spelkänsla och en förbättrad upplevelse, särskilt om man tycker om att byta miljö i spelet ofta. En annan stor skillnad mellan The Sims 3 och de tidigare varianterna av spelet är deras utbud av expansioner.

Expansioner av spelet

Expansionspaketen som släpptes till The Sims tillverkades först för att man skulle kunna få möjlighet att köpa fler prylar eller kläder till sin simfigur, men i efterhand gjorde dessa tilläggspaket att man även kunde förflytta simmarna till olika platser, som att semestra ute i vildmarken.

Det finns 11 olika expansioner att köpa till The Sims 3 och en populär variant var expansionen ”Drömjobb”. I den får man större valmöjligheter när det kommer till simmarnas arbetsliv. I stället för att endast vara anställd kan man till exempel välja att sina simmar ska frilansa. Som frilansare kan ha ett yrke som skribent, och man bestämmer själv när simmen ska arbeta. I ”Drömjobb” kan simmen också ta anställning som spökjägare och man har som spelare även möjlighet att vara med simmen på deras jobb, vilket man inte har kunnat tidigare. På arbetsplatsen kan man själv bestämma hur duktiga de kommer att bli på sitt yrke. Med expansionspaketet har det också tillkommit fler yrken som inte fanns tidigare, som exempelvis detektiv.

Categories: Spel