Om Minecraft

Minecraft är ett spel utvecklat av svenska Markus Persson och senare släppt av Mojang-företaget. Spelare har möjlighet att bygga en miljö med hjälp av kubikblock som representerar olika material som till exempel sten och malmer.

Användare kan välja mellan antingen en spelare eller multiplayer-alternativ. Spelet har två versioner, nämligen Classic, där kubikblock inte är begränsade och Beta. Beta-versionen ger användaren tre sätt att spela, alltså Survival, Hardcore och Creative. De olika alternativen erbjuder olika spelvarianter som i sin tur har skilda spelregler. Creative struntar helt i spelets regler och överlevnadskit och låter på så sätt spelaren att bygga fritt. Skaparen av spelet har varit involverad i dess utveckling sedan år 2009 efter att ha lämnat King.com för att arbeta som spelutvecklare. Minecraft, ett spel som senare blev köpt av Microsoft, har blivit världens näst högst säljande videospel i historien. 107 miljoner kopior har sålts, varav fyra endast i Antarktis. Vid denna tidpunkt så ryktas det att det säljs 53 000 kopior av spelet varje dag. Tetris är fortfarande det mest sålda spelet i historien med en försäljning beräknad till 500 miljoner exemplar. På tredje platsen ligger Grand Theft Auto V där 65 miljoner exemplar har sålts. Minecraft riktas mest till barn mellan 9-15 års ålder men detta spel har kommit att spelas av både yngre barn så väl som äldre.

Hur Minecraft påverkar barn

Minecraft sägs nu vara mer än ett spel för barn, det är ett läromedel. Barn som spelar Minecraft visar högre kunskaper kring datakommandon. I spelet krävs logiskt tänkande och en rad olika kommandon för att bygga sin egen värld. De flesta som spelar spelet återskapar kända städer, byggnader eller monument med hjälp av blocken som spelet baseras på. Dessa spelas ofta in för andra personer att se och återskapa och laddas sedan upp på olika nätverksplattformar. För detta krävs en viss kunskap i datoranvändning som barn ofta får av att spela Minecraft. Vidare så brukar spelare använda sig av Skype eller annan kommunikationsform för att kunna prata under spelets gång.

minecraft i skolan

Detta bidrar till socialisering vilket utvecklar barnets socialiseringsförmåga. Det har även släppts en rad olika artiklar om lärare från många delar av världen som hävdar att spelet har ökat barnets koncentrationsförmåga samt stimulerat barnets fantasiutveckling. Dessa lärare har då förklarat att det har hänt fall där barnet har använt olika Minecraft tillverkningar för att beskriva en tanke eller en idé. Minecrafts popularitet är så stor för att den tillåter sina spelare att skapa och tillverka en egen historia som går att forma precis som man vill ha den in i minsta detalj. Detta är även anledningen till varför Minecraft är då mer än bara ett spel för barn då de har friheten att skapa en visualisering av sina tankar. Vidare så bör man självklart ha i åtanke att inget spel är bra för barn i för långa sessioner och i för frekventa gång. Barn bör absolut inte sluta socialisera eller avbryta sina vardagliga fysiska aktiviteter för mer speltid. Det är viktigt att erbjuda rätt datortid och se över barnets schema frekvent.

Categories: Spel