Fantastiska Fakta Du Inte Visste Om Hjärnan

Hjärnan är ett fascinerande organ som består av ungefär hundra miljarder neuroner. Under en människas första år växer hjärnan till ungefär tre gånger sin ursprungliga storlek. Den fortsätter att växa fram till att du är ca 18 år gammal. En vuxen människohjärna väger ungefär 1,5 kilo.

Fantastiska Fakta Du Inte Visste Om Hjärnan

Vid ungefär 25 års ålder är hjärnan fullt utvecklad. Hjärnans funktioner börjar dock försämras redan i slutet av 20-årsåldern. Vi tappar bland annat förmågan att minnas på samma sätt som i yngre ålder. Några amerikanska forskare menar att det är för att hjärnan faktiskt är full av äldre minnen, och vi kan därför inte ta in ny information. I medelåldern eller några år därefter början vår hjärna minska i storlek.Hjärnan tros generera ungefär 50,000 tankar per dag enligt en artikel i Psychology Today. Din hjärna kan också bearbeta något den har sett under 13 millisekunder. Hippocampus, den del av hjärnan som ofta kopplas till minne, är större hos kvinnor än hos män. Men ser man på hela hjärnan så är mäns hjärnor är ofta ungefär 10 % större än kvinnors. Detta är dock orelaterat till intelligens. Albert Einsteins hjärna var mindre än en medelstor hjärna. Människor i 18-34-årsåldern idag är mer glömska än sina föräldrar. Deras förmåga att fokusera är också sämre. Med hjälp av att använda GPS mer försämrar vi dessutom vårt lokalsinne.

Vad Behöver Hjärnan?

Ungefär 73-75 % av hjärnan är vatten. Vätskebrist kan ha allvarlig påverkan på hjärnans funktioner, bland annat fokus och minne. Hjärncellerna arbetar inte längre lika effektivt, och det är därför viktigt att få i sig vätska med jämna mellanrum. För många är det under nattsömnen som vi går längst tid utan att dricka något, och doktoranden Joshua Gowin från University of Texas menar därför att det kan vara mycket förmånligt att dricka minst ett glas vatten på morgonen. Kolesterol är ett annat viktigt verktyg som hjälper vår hjärna med minne och inlärning. Trots att det är känt för att vara dåligt för hjärtat, är det alltså essentiellt för våra hjärnfunktioner, och hjärnceller dör utan tillräckligt mycket kolesterol. Majoriteten av kroppens kolesterol tillverkar vi själva, i vår lever. Hjärnan producerar också sitt eget kolesterol, och ungefär 25 % av kroppens kolesterol finns i hjärnan. En del forskning har också visat att kroppens kolesterolnivå kan tänkas påverka humöret. Syre är förstås också livsviktigt för hjärnan. Hjärnan använder ungefär tre gånger mer syre än kroppens muskler gör. Efter fem minuter utan syre början hjärnceller dö, och detta kan leda till permanenta hjärnskador. Syre transporteras till hjärnan genom blodet. På en minut flödar nästan en liter blod genom din hjärna. Det är tillräckligt för att fylla en vin- eller läskflaska. Något du kan göra för att hjärnan ska få ordentligt med syre är att ta korta promenader under dagen, eftersom detta förbättrar cirkulationen. Du kan även försöka andas med näsan istället för munnen så ofta som möjligt.

Vad Behöver Hjärnan?

Myter Om Hjärnan

Följande lista består av några kända myter som många accepterar som sanning idag.

  • Vi använder bara 10 % av våra hjärnor
  • Att lyssna på Mozart förbättrar minne och fokus
  • Det finns fler celler i hjärnan än stjärnor i Vintergatan
  • Alkohol dödar hjärnceller
  • Din personlighet kan visa huruvida du använder höger eller vänster sida av hjärnan mer
Categories: Spel