Ett modernt spelföretag

Nu för tiden har alla en favorit när det kommer till Blizzard-spel. Men hur viktigt den ursprungliga Warcraft-serien går inte att ifrågasätta. När Warcraft 2 kom att ställas emot Westwood-utvecklade Command & Conquer som lanserades 1995, så kom det även att inleda en rivalitet mellan Mario och Sonic på konsoler. Det här kriget om vilket spel som var det bästa fick de ordinarie spelarna att bli hängivna följare till det spelet de tyckte var bäst. Blizzard lyckades att fasthålla sin position som ett av de ledande spelföretagen under åren genom att sätta fram deadlinen för när spelen ska lanseras. Som grundarna av Blizzard tidigare hade berättat så arbetade det själv personer som var entusiastiska över spel på Blizzard och som hade dedikerat sig själva till att först och främst lansera riktigt bra spel innan de oroade sig över försäljningssiffror och liknande. Det var inte någonting alla spelutvecklare hade en möjlighet att följa. Deras strävan efter perfektion gjorde att vissa projekt aldrig lanserades samtidigt som vi kunde se hur de projekten som lanserades ofta var precis så bra som vi ville att de skulle vara.

Ett modernt spelföretag

Nytt projekt vinner mark

Ett projekt som var syftat till att följa mytologin bakom Warcraft-spelen lades på is så marknaden istället rörde sig mot andra typer av spel. Nu var det tre-dimensionella spel som alla ville spela. Och äventyrsspel och RTS dalade ner. Alla som är hängivna Blizzard-entusiaster vet att nästa spel som de lanserade var Diablo. Spelet utvecklades i själva verket av Condor Games, som var en separat studio som arbetade för Blizzard. Under 1996 köpte Blizzard Condor Games och gav dem titeln Blizzard North. Och redan året därpå släpptes spelet Diablo. Vad spelet går ut på är i själva verket väldigt enkelt.

Flera olika RPG-spel

Det har funnits flera andra action RPG-spel ute på marknaden. Men idag refererar alla tillbaka till Diablo när dom pratar om den typen av spel. Funktionen för att strida mot monster går ut på att röra sig runt i en värld genom att vänsterklicka sig framåt, och när man vill strida mot fiender vänsterklickar man på dem. Men sättet man gick upp i nivå på, hur spelet såg ut, och vilka föremål man kunde få gjorde spelet extremt populärt. Och det som gjorde spelet än mer populärt var implementeringen av Battle.net

Att spela med sina vänner

Under den här tiden hade allt fler spelare börjat att spela över internet. Blizzard hade tidigare lagt märke till hur deras funktion att tillåta spelare att möta varandra i Warcraft-spelen hade gjort spelet än mer populärt. Och de ville nu göra den funktionen ännu enklare. De skapade en gratis och lättanvänd tjänst som gjorde det möjligt för vänner att spela mot varandra och tillsammans. Nu kunde man gemensamt med sin bästa vän spela ut Diablo och klara spelet. Det här var ett mantra som de använder sig av än idag. Och funktionen att spela med och mot sina vänner är vad som driver deras spel framåt även idag 18 år senare.

Att spela med sina vänner
Categories: Spel