Electronic Arts

Electronic Arts är ett spelföretag vars namn ofta förkortas EA eller EA Games. De har sitt huvudkontor i Redwood City, Kalifornien. De är noterade på Nasdaq.

Electronic Arts

Sedan grundandet 1982 har de byggt upp en stor katalog med populära spel som t.ex. The Sims, FIFA Football och Plants vs. Zombies. Företaget äger flera stora spelstudios och utvecklar spel för spelkonsoler såväl som för datorer och mobiler. Distributionen sker både direkt till kund samt via den reguljära handeln. De räknas idag som den största utgivaren av spel i världen.

Bakgrund

Det var en före detta Apple anställd, Trip Hawkins, som grundade EA. Under 80-talet så började det nystartade företaget utveckla spel till bl.a. de populära speldatorerna Commodore och Amiga. Från att i början främst utveckla spel inom företaget började de så småningom i och med framgången att köpa upp intressanta utvecklare och växa på det sättet. Bland annat har de köpt upp Svenska Dice. På 90-talet så tillkom även spel till Nintendo konsolerna. Företaget var på denna tid ett av de få som konsekvent gick med vinst på spelförsäljningen. Hawkins har sedan denna tiden stigit ned som Vd och denna position hålls numera av Andrew Wilson.

Kända titlar

De kanske mest kända titlarna som EA producerar är de som deras märke EA Sports huserar. Här finns de väldigt populära sportspelen som anknyter till bl.a. FIFA, NFL, NASCAR och NHL. Rättigheterna och framgången för dessa spel har gjort att EA Sports ses som ett av de mest värdefulla sportvarumärkena.  Viss kritik har hörts då andra tillverkare inte kan använda kända idrottskaraktärer och laguppställningar. Många välkända spelfranchises utanför sportvärlden har även startats av EA. Värda att notera är Battlefield, Medal of honour, Need for speed samt The Sims. Det senare räknas som det mest sålda PC spelet någonsin. Även i genren Battle royal har EA framgång med en titel som Apex: Legends.

Företagsfakta

EA är det näst största spelföretaget i världen, endast slagna av konkurrenten Activision Blizzard. Ett av deras kännetecken var att de tidigt gjorde reklam i mainstream media vilket gjorde deras namn välkänt. De var tidigt kända för att ge uppmärksamhet åt de programmerare och designers som stod bakom spelen. Företaget har fått en del negativ kritik för bl.a. för lång arbetstid och sjunkande kvalitet på spelen, något de försöker motverka med en mer positiv bild bl.a. på deras hemsida. De har haft en del nedgångar under åren med lanseringar som misslyckats och även Electronic Arts påverkades av finanskrisen, med det tidigare nämnda Apex: Legends har varit en stor framgång på live gaming sidan och det är främst här de ser sin utvecklingspotential. De vill vara innovativa trots att de måste nå ut till massorna inte bara vad gäller spelen utan även i relationen till spelarna, vilket de ser som en viktig komponent i framtiden.

Verksamhet

Förutom att utveckla spel så publicerar, marknadsför och tillverkar EA dessa samt innehåll och tjänster. Distributionen sker antingen via nedladdning från deras egen plattform eller via nedladdning från andra siter. De säljer även till handeln i klassisk form som produkt, dvs. cd förpackningar i butik.

Verksamhet
Categories: Spel